Route 3: Fort St. Michiel

Fort St. Michiel is vernoemd naar aartsengel Michael. Links boven in deze vitrine zie je een beeld waarop deze engel is afgebeeld en een draak van vilt. De legende is dat boze geesten uit de onderwereld een draak vormden. De draak voerde mensen naar de hemel. Michael versloeg de draak, waarna onder en bovenwereld gescheiden zijn.

Het fort is in de loop der eeuwen verschillende keren gebruikt om de stad Venlo aan de overzijde van de Maas te verdedigen of juist aan te vallen. De beschietingen over en weer komen weer tot leven door de vondst van mortiergranaten en kogels, zowel in en rond het fort als in de Maas. In de kelder van het oudste keukengebouw uit de Spaanse periode werden de gevolgen van deze beschietingen zichtbaar. De kelder bleek verwoest en er lagen scherven van een granaat in. Deze scherven uit deze kelder liggen nu onderin deze vitrine.