Boek Gefangenschaft bei den ‘Kaaskoppen’

Op 18 mei verscheen het nieuwe boek Gefangenschaft bei den ´Kaaskoppen´. Een 112 bladzijden tellend boek over een vergeten kamp voor ruim 450 Duitse mijnenruimers op de Frederik Hendrikkazerne in Blerick. Deze mannen werden hier vanaf september 1945 ruim een jaar lang achter prikkeldraad vastgehouden. Hun belangrijkste taak; het mijnen- en munitievrij maken van Noord- en Midden-Limburg.

Deze jonge mannen maakten onderdeel uit van een speciale brigade van mijnenruimers, Pionier Brigade Draeger, die op last van de geallieerde en Nederlandse instanties verplicht mijnen moest ruimen. Hun werk was noodzakelijk omdat er na de bevrijding in Limburg en de rest van ons land miljoenen explosieven achterbleven en er te weinig vrijwilligers en geallieerde militairen waren om deze gevaarlijke klus in korte tijd te klaren. Meer dan 3.500 Duitse krijgsgevangenen werden uiteindelijk ingezet om dit levensgevaarlijke uit te voeren. De mijnenruimers verbleven nabij de ruimingsgebieden in kampen waarvan die op de Frederik Hendrikkazerne in Blerick een van de grootste was.

De sporen van dit terrein lagen bijna 75 jaar lang verborgen onder de grond totdat
archeologen deze tussen 2021 en 2018 blootlegde bij verschillende opgravingen. De onderzoekers vonden honderden relatief goed bewaarde objecten en tientallen sporen van bijgebouwen, afvalkuilen en zelfs een mogelijke ontsnappingstunnel. De sporen en vondsten lieten zien hoe het kamp er ooit uitzag, maar ook welke mannen hier verbleven en hoe zij hier een jaar lang, in niet altijd even goede omstandigheden, leefden.

Na ruim drie jaar zijn de onderzoeksresultaten verwerkt in een aantrekkelijk publieksboek waarin het verhaal van de ruimers opnieuw wordt verteld. Tientallen unieke en veelal niet eerder gepubliceerde historische foto’s en documenten complementeren het verhaal. Verder verschaft het boek een overzicht van de overige mijnruimerskampen in Nederland. Blerick was slechts één van de meer dan 40 terreinen waar mijnruimers werden vastgehouden.

Het boek is nu voor slechts 17,95 te koop via de boekhandel of te bestellen via www.flyingpencil.nl