Alle wegen leiden naar Rome

Natuurlijk heb je vast wel eens van het spreekwoord gehoord ‘alle wegen leiden naar Rome’. Wat betekent het en waar komt dat nou vandaan?

Het betekent niets minder dan: ‘Er zijn veel manieren om je doel te bereiken’.

Het Romeinse Rijk was op zijn hoogtepunt erg groot, zelfs in Nederland zaten Romeinen. De noord-grens lag namelijk bij de Rijn. Deze rivier en andere rivieren in Nederland waren erg belangrijk voor de handel. Hierop werden goederen vervoert van en naar Romeinse steden en plaatsen.

De Romeinen bouwden dan ook veel forten en wachttorens juist langs een rivier. Zo ook langs de Maas. Op verschillende plekken ontstonden steden langs de rivieren en de Romeinen bouwden wegen. Wegen vanuit Rome helemaal naar ons land, naar de noord-grens van het Romeinse Rijk.

De wegen waren belangrijk, want als de vijand je land aanviel moest je natuurlijk wel snel kunnen reageren. De wegen werden daarom verhard met steen zodat paard en wagen er makkelijk overheen konden rijden. In Blerick liggen ook Romeinse wegen, archeologen vinden vaak Romeinse voorwerpen terug langs de weg in de berm dus… Hoe zou dat kunnen?

Opdracht

Ook hier in dit gebied zijn vele oude Romeinse wegen. Bestudeer de kaart eens achteraan in het mapje, welke plaatsen herken je?